Sulkavuoren keskuspuhdistamon viemäritunneleiden louhintatöissä saavutettiin tiistaina tärkeä etappi, kun toinen viemäritunneleista puhkaistiin läpi. Nyt tuloviemäritunneli on koko matkalta auki Vihilahden ja Sulkavuoren tulopumppaamon välillä. Kalliotunnelilla on pituutta 1,6 km. Tunnelia on louhittu samanaikaisesti sekä Sulkavuoren suunnasta että Vihilahdesta Sulkavuoreen päin.

Tunnelin puhkaisuräjäytyksen aikaan työmaalla oli paikalla myös Skanskan konsernijohtaja Anders Danielsson Tukholmasta. Skanska toimii urakoitsijana vuonna 2019 alkaneessa puhdistamon kalliotilojen ja viemäritunneleiden louhintaurakassa.

Kartta EMO-ympäristöjärjestelmästä, jossa näkyy tunneleiden linjaus ja puhkaisun kohta punaisella nuolella.
Kuva 1. Tuloviemäritunnelin puhkaisukohta on kartalla punaisen nuolen osoittamassa paikassa. Purkuviemäritunnelin louhimatta oleva osuus näkyy kuvassa keltaisella värillä.(Kartta:EMO-ympäristöseuranta, www.keskuspuhdistamo.fi)

Kuvassa Skanskan konsernijohtaja Anders Danielsson Tukholmasta ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen tunnelityömaalla. Kuvassa taustalla näkyy myös kaksi Skanskan louhinta-asiantuntijaa.
Kuva 2. Skanskan konsernijohtaja Anders Danielsson Tukholmasta (kuvassa etualalla vasemmalla) ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen (kuvassa oikealla) painoivat nappia, joka käynnisti tuloviemäritunnelin puhkaisuräjäytyksen. (Kuva: Timo Rajakallio, Creative Oy).

Tuloviemäritunneli puhkaistiin nyt ensin ja purkuviemäritunneli saadaan läpi arviolta viikolla 41. Purkuviemäritunnelia on vielä louhimatta noin 190 metriä. Betonityöt tunneleissa jatkuvat vielä louhinnan jälkeenkin ja urakkaan kuuluvat työt valmistuvat kesällä 2022.

Tuloviemäritunnelia pitkin puhdistettavat jätevedet johdetaan Sulkavuoren keskuspuhdistamon alla olevalle tulopumppaamolle, joka nostaa jätevedet puhdistusprosessiin. Kun jätevedet ovat kulkeneet puhdistusprosessin läpi, ne johdetaan purkuviemäritunneliin ja edelleen Pyhäjärvessä olevaan purkuputkeen.

Tunnelit ovat noin kolmekymmentä metriä maanpinnan alapuolella. Ne ovat pohjalta viitisen metriä leveitä ja korkeutta on yli viisi metriä. Tilaa tarvitaan, jotta louhe pystytään lastaamaan louherekkojen kyytiin tunnelissa.

Sulkavuoren keskuspuhdistamo otetaan käyttöön kesällä 2025. Sulkavuoren keskupuhdistamossa tullaan käsittelemään Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet.  Tavoitteena on toteuttaa toimintavarma puhdistamo, jonka puhdistusteho täyttää mahdollisesti nykyistä tiukemmatkin puhdistusvaatimukset.